Ramsmoen

Museumssenteret for Musea i Nord-Østerdalen

Musea i Nord-Østerdalen, Museumssenteret Ramsmoen ble stifta 1992 og er en del av  Anno Museum  Hedmark. Anno Musea i Nord-Østerdalen er et regionalt museum med et særlig  ansvar for samtid og nær fortid. Vi samarbeider med de øvrige lokalmuseene og har et hovedansvar for samlingsforvaltning, dokumentasjon, forskning og formidling i regionen. På Ramsmoen er det arkiv, bibliotek, magasiner, utstillingslokaler og administrasjon. Siden 2017 har også Anno Digital holdt til her – en viktig del av Anno Museums digitale samlingsforvaltning.Nedenfor finner du informasjon om gjenstandsfotografiene som er utstilt på Ramsmoen. De blå boksene er lenker til mer informasjon om gjenstanden på Digitalt Museum. 


 • Harv
  Harv Harva er fra Alvdal kommunes samling som inneholder klær, husgeråd og utstyr for jordbruk, husdyrhold og jakt. En del var i bruk på Husantunet, som i dag er friluftsmuseum. Mye av dette er fra 1800-tallet.

Eksterne lenker:

 • Finndalen (oljemaleri)
  Finndalen (oljemaleri) Maleri fra 1953 utført av Gunnar Wefring. Han ble født i 1900 og døde 1981. Maleriet er i museets egen samling.

Eksterne lenker:

 • Plog
  Plog Plogen er fra Alvdal kommunes samling som inneholder klær, husgeråd og utstyr for jordbruk, husdyrhold og jakt. En del var i bruk på Husantunet, som i dag er friluftsmuseum. Mye av dette er fra 1800-tallet.

Eksterne lenker:

 • Elektrisk Trekkspill
  Elektrisk Trekkspill Elektrisk pianotrekkspill med samme effekter som elektrisk orgel. Trekkspillet ble brukt sammen med en høyttaler og en forforsterker.

Eksterne lenker:

 • Tellurium
  Tellurium Modell med jordkloda og månen. Et stearinlys i en lysestake representerer sola. Ved å sveive håndtaket setter en igang mekanikk som demonstrerer jordas gang rundt sin egen akse og sola, og månens gang rundt jorda. En rund kalender med årets måneder, årstider og astrologiske stjernetegn ligger rundt lysestaken.

Eksterne lenker:

 • Dall
  Dall Lagget. Forlengede staver til to ører og tre bein. Fem gjorder, tre bredge, flate, og mellom dem to smale med buet overflate. Lokket låst med en pinne. Utskåret med skulpesnitt og enkel ranke på håndtaket. De tre gjordene og lokket er grønnmalt, forøvrig rød. Pinnen er ny.

Eksterne lenker:

 • Karbidlykt
  Karbidlykt Karbidlampe er en gasslampe hvor brennstoffet er bundet i kjemisk form, oftest som kalsiumkarbid, og som under trykk ved tilførsel av vann omdannes til gassen acetylen som brenner i luft med kraftig lysende flamme. Karbidlamper har vært i bruk siden begynnelsen av 1890-årene. De ble brukt til å belyse bygninger, som fyrlys, og som hovedlys på de første biler og sykler. Bærbare karbidlamper ble brukt som håndlykter og hodelykter, ikke minst i gruveindustrien på begynnelsen av 1900-tallet.

Eksterne lenker:

 • Fonograf
  Fonograf Fonograf (musikkspiller) er et apparat for registrering, lagring og avspilling av lyd, først konstruert og patentert av amerikaneren Thomas A. Edison i 1877.

Eksterne lenker:

 • Messehagel
  Messehagel Messehagel er en liturgisk overbekledning som brukes av prester i nattverden og ved høytider. Messehagelen har i en periode vært montert på et alter (antagelig i Vingelen kirke). Dette ses på blindspor på en alterduk og omriss etter stifter på selve hagelen.

Eksterne lenker:

 • Røkeleskar
  Røkeleskar Røkelseskaret er fra middelalderen. Kuleform med fot og topp. To deler. Den øvre delen er gjennomhullet. På toppen er det et kors. I metallet er det rissa mønstre i form av streker i forskjellige lengder og vinkler. En svak, søtlig eim kan forstatt kjennes fra karet.

Eksterne lenker:

 • Altertavle
  Altertavle Tavla viser dommens dag slik den blir beskrevet i Johannes åpenbaring i Bibelen. Her dømmes menneskene til evig fortapelse eller frelse. Dette er skrevet i gult på delen med svart bakgrunn: "Til Guds ære og kirckens Prydelse, Er dene Taffles staffering Bekostet af, Efter Skrevne Olle Østensön Vingeln. Tore Knudsön Röe. Bersvend Ingbrictsön, Tore Knudsön Hougen. Esten Toresön Aasen. Svend Jonsön Vangen. Esten Knudson Röe. Jon Halvorsön Röe. Anno 1706"

Eksterne lenker:

 • Postill (andaktsbok)
  Postill (andaktsbok) En Christelig Postille, sammendragen af Dr. Martin Luthers Kirke-og Huus-postiller (1828) BESKRIVELSE En Christelig Postille, sammendragen af Dr. Martin Luthers Kirke-og Huus-postiller, og indeholdende en fulstændig Forklaring over alle Søn- og Fest-Dages Evangelier, samt ti Faste-Prædikender. Christiania, 1828. Innbundet med pappermer trukket med skinn. Lås i skinn og metall.

Eksterne lenker:

 • Bunke
  Bunke Bunke (melkeringe) er et kar til oppbevaring av melk eller fløte. Bunk ble brukt til å sette melk eller fløte bort for surning. Før separatoren kom i bruk ble også bunke brukt når melken skulle stå rolig slik at fløten skulle stige opp. Da kunne fløten holdes tilbake med en rennefjøl mens melken ble helt over i et annet kar. Noen kunne ha tut eller nebb til å helle gjennom, og andre kunne ha et hull med tapp i bunnen slik at melken kunne tappes ut der.

Eksterne lenker:

Kulturpunkter på kart