Besøksinformasjon

Musea i Nord-Østerdalen består av mange museer og andre besøkssteder i de seks nordøsterdalskommunene Rendalen, Folldal, Alvdal, Tynset, Tolga og Os.

Den sentrale enheten i Musea i Nord-Østerdalen er Museumssenteret Ramsmoen på Tynset, der det er kontorer, utstillingslokaler og magasiner, og der er det fagpersonale for bygninger, gjenstander, foto og arkiv. Der er det også et omfattende bibliotek, med tilknytta publikumsarbeidsplasser. Rundt omkring i hele regionen er det dessuten bygdetun i alle kommuner, samt et stort antall andre større og mindre besøkssteder. 

Musea i Nord-Østerdalen

 • Vingelen kirke- og skolemuseum

  Vis vei

  Museet er 30 år gammelt og bygd opp rundt gjenstander fra Trefoldighetskirken (1653 - 1882) og gamle Vingelen skole (1840 - 1958). Museet ligger midt i Vingelen. Bygda er sterkt preget av eldre byggeskikk med nesten 800 hus eldre enn 1900.

 • Uppigard Streitlien

  Vis vei

  Arbeidet med Folldal Bygdetun, startet allerede i 1949. Et kommunalt oppnevnt styre, sikret seg flere hus, men hadde store problemer med å finne fram til ei tilfredsstillende tomt. Arbeidet stilnet derfor av og noe museum ble det ikke, og ei østerdalsstue med barfrø fra Grimsbu-Holen kom aldri opp igjen. Men i 1975, kunne Folldal kommune sikre seg et fullt utbygd bygdetun, nemlig Uppigard-Streitlien, og det er dette som er hovedanlegget til Folldal Bygdetun i dag.

 • Rendalstunet

  Vis vei

  Tunet på den gamle prestegården er rekonstruert etter hvordan en storgård som denne kunne sett ut omtrent på Bulls tid. Det røde tømmerhuset er drengestua. Det pleide å være en forpakter i prestegården, og han bodde gjerne i drengestua. Ofte hadde han familien med. Denne stua er flyttet til Bull-museet fra Øvre Sveen, den er bygd 1844. Her bodde Gammel-Håkå, sønn til Gunhild Brinktmann og sersjant Ole Haagensen. Vi kjenner Gammel-Håkå også fra ”Gammel-Håkås fortellinger”.

 • Husantunet

  Vis vei

  Bebyggelsen på garden Nordre Husan ble fredet i 1941 og etter en langvarig restaurering ble Husantunet åpnet som museum i 1958. I følge arkitekt Halvor Vreim hos Riksantikvaren, er Husantunet en av landets best bevarte antikvariske gårdstun.

 • Oddentunet

  Vis vei

  Oddentunet er et godt bevart, freda gardsanlegg, vakkert beliggende på sin opprinnelige plass i Narjordet.

 • Dølmotunet

  Vis vei

  Dølmotunet er et levende gardsmuseum midt i Tolga sentrum og en idyllisk plass for hele familien. Tunet er et såkalt firkanttun bestående av ni hus med bl.a. trønderlåninspirert ku- og sauefjøs i stein, stall og mye innbo.

 • Museumssenteret Ramsmoen

  Vis vei

Klikk på de røde markørene i kartet eller gå inn på de respektive kommunene i linklisten under for å finne mer informasjon om hva de enkelte besøksstedene byr på, samt åpningstider, beliggenhet med mer.