Hopp til hovedinnhold

Nord-Østerdalsseminaret 2024 - Bygningsvern i klimaperspektiv

Årets Nord-Østerdalsseminar har temaet bygningsvern i et klimaperspektiv. Det går av stabelen på et moderne kulturminne; Aukrustsenteret i Alvdal.

Huset Aukrust, Alvdal
None None Alvdal
26. okt. 2024
10.00 – 15.00
  • 1/1
    Bilde av et gårdbsruk

Det er nemlig slik at kulturminnevern og miljøvern går hånd i hånd. De største klimautslippene ved bygging av hus kommer i byggefasen og dermed er det å ta vare på hus som allerede er bygget, også et godt miljøtiltak. Det er, imidlertid, ikke alltid så enkelt å bo i eldre hus, de er gjerne trekkfulle og mer krevende å varme opp. De er også bygget etter litt andre prinsipper enn nybygg og det må man kjenne til for at ikke de tiltakene man gjør, skal føre til skader. Programmet for årets seminar forsøker å sette søkelys på miljøaspektet ved bygningsvern i et litt større perspektiv og samtidig gi praktisk veiledning i hvordan man bør gå fram for å få ned energiforbruket i eldre bygg.

Seminaravgift 500,- inkludert kaffe og lunsj

Skole-elever og studenter 250,-

Påmelding på epost til nord@annomuseum.no innen 18. oktober

Program:

  • 10.00 Bygningsvern og miljøvern – to sider av samme sak?

    Ved arkitekt Caroline Venstad

  • 11.00 Enøk i gamle hus: Hva, hvordan, hvorfor?

    Ved Marte Muan Sæther fra Fortidsminneforeningen

  • 12.00 Lunsj

    Vi serverer østerdalshakk fra Østby. Mulighet for å se seg rundt på Aukrustsenteret

  • 13.00 Etterisolering i gamle bygg, hva er fornuftig?

    Ved Arne Krumsvik og Knut Johnsrud fra CBI Norge

  • 14.00 Praktisk bygningsvern – hvor starter du og hvor søker du hjelp?

    Ved bygningsvernrådgiver Staffan Andersson

Presentasjon av foredragsholderne:

Caroline Venstad er utdanna arkitekt fra NTNU med og skrev sin master der innenfor temaet bygningsvern og transformasjon. Ho arbeider i dag som arkitekt og bærekraftskoordinator ved Norconsult sitt kontor på Os.

Marte Muan Sæther er utdannet arkitekt fra Arkitektskolen i Aarhus (2006). Hun jobbet i fem år ved Enerhaugen Arkitektkontor med utvikling og restaurering av bevaringsverdige bygninger, og har 11 års erfaring fra Byantikvaren i Oslo som antikvar. 
I dag jobber hun i Fortidsminneforeningen med energieffektivisering (enøk) og sirkulærøkonomi, og er opptatt av å gjøre bygningsvern og enøk lett forståelig og gjennomførbart, slik at flere kan ta gode og bærekraftige valg ved oppgradering av bygningene sine.

Arne Krumsvik, «Mr cellulose» Startet i 1984 Norsk Celluloseisolasjon som i dag er blitt til CBI Norge. Drev egenproduksjon av merkevaren Isofiber frem til ca 2013. Er i dag med i CBI Norge som en god ressurs spesielt i spm rundt bygningsfysikk i gamle bygg.

Knut Johnsrud, Tidligere byggmester og daglig leder i CBI Norge. Selskapets potet som gjør alt fra lagerarbeid til befaring og bistand til isolatører ute på prosjekter. 

Staffan Andersson har lang erfaring som antikvarisk håndverker, både som murer og tømrer og ble ansatt som bygningsvernrådgiver i Nord-Østerdalen i 2022. Bygningsvernrådgiverordningen er finansiert som et spleiselag mellom Innlandet fylkeskommune, kommunene i Nord-Østerdalen og Anno Museum og gir eiere av eldre bygg gratis 8 timer gratis veiledning i hvordan de skal ta vare på byggene sine og hvor de eventuelt kan søke midler.

Museum24:Portal - 2024.10.08
Grunnstilsett-versjon: 2