Hopp til hovedinnhold

Tylldalen bygdetun

  • bilde fra olsokspelet i tylldalen
    Fra olsokspelet "Dei urolege av hjarte" 2016. Marit Eggen

Selvguiding med Kulturpunkt.

Omvisning ved forespørsel.Tylldalen bygdetun er bygd opp omkring den gamle prestgårdsstua.

Her kom den gamle ferdselsveien ned fra fjellet, hvor pilgrimene etter sigende gikk sin vandring mot Olav den Helliges gravkirke; Nidarosdomen i Trondheim.

En sentral oppgave for Tylldalen bygdetun er å formidle kunnskap om bygdas middelalderhistorie. Tunet har siden 1976 vært brukt som bakgrunn for olsokspelet i Tylldalen.
Under Tylldalen bygdetun sorterer også Tronshall, et gammelt ungdomslokale, med butikkmuseum og utstillinger. Salen brukes til arrangementer og det er vevstue i huset. Bygdetunet har i tillegg en kornlåve i Søgard, ei bu i Kommern og ei badstue i Gjelten.

Dei urolege av hjarte

Det storslåtte møter det hverdagslige i spelet til Ola Jonsmoen og Ellef Røe.

Helt siden starten i 1976 har Olsokspelet i Tylldalen hatt som mål å belyse den historiske tradisjonen som denne vesle fjellbygda har hatt i pilegrimstradisjonen i Norge. Det er tallrike spor etter pilegrimene i naturen, fortellinger og tidlig kirketradisjon. Arenaen for spelet ligger praktisk talt på tuftene av en kirke fra 1100-tallet, hvor pilegrimene kom ned fra fjellet på sin vandring mot Nidaros. Tylldalen Bygdetun og dets hovedsamling av bygninger danner kulisser for forestillingen.

i

Her finner du Tylldalen Bygdetun:

  • Bilde av Tylldalen bygdetun

    Tylldalen bygdetun

    Selvguiding med Kulturpunkt, og omvisning ved forespørsel.

.