Hopp til hovedinnhold

Dag 4 26. juni 2019

- Det må lukes MYE.
Det er hovedbudskapet fra Kirsten på telefon til Gunhild dagen før vi møtes for onsdag nummer fire i kjøkkenhagen.
- Vi skulle nok ha bearbeidet jorden mye mer før vi sådde og plantet.

Det er yrende liv i hagen. Det spirer og gror, men mye er av den sorten vi ikke vil ha. I dag er det derfor frem med spader og gafler for å få opp ryllik og gras med røttene for å hindre at de «spiser opp» de små spirene som vi ønsker skal komme opp.

- Det er viktig at vi får luket ut vassarva før den frøer seg, sier Anne Liv, som er med oss i hagen i dag også. Får den frø seg, så blir vi aldri kvitt den.

Anne Liv har med seg to bøtter med toppløk i dag, som skal settes i jorden. Til opplysning er toppløken en løk som ligger midt mellom vårløk og grasløk. Den er god som krydder i varme supper, og den kan brukes rå i forskjellige sommersalater. Før vi setter den, må løken både deles opp og klippes. Anne Liv finner brødposer slik at vi alle får med oss en pose med lange grønne stengler av toppløk hjem med oppfordring om å hakke den opp og fryse den ned.  

Å stå med rumpa i været i flere timer, tar på enhver rygg. Kabanis rygg er litt kranglete fra før, og diskusjonen går rett inn på hvilke ryggøvelser som kan hjelpe. Anne Liv beskriver øvelser som har hjulpet henne og tidligere yoga-instruktør Gunhild legger seg ned på gresset og demonstrerer. Mat er helse, og helse er en god rygg. Vi damene i hagen begynner å bli gode venner, og det er fint å kunne hjelpe hverandre med både det ene og andre.

Idet vi tar av duken på kålplantene for å sjekke behovet for luking der, er det et trist syn som møter oss. Her har det tydeligvis vært noen og spist. Noen ligger også nede.

- det er larver på kålplantene, sier Kirsten nedstemt, hva kan vi gjøre med det da?

Gode kjerringråd er dyre.

De er ikke mer enn litt over en centimeter lang og en millimeter bred, men likevel er kållarvene potensielt totalødeleggende for drømmen vår om høstfest med egendyrket brokkoli, rosenkål og knutekål. Vi må prøve å få reddet plantene. Hvitløksvann, gjæret brennestle, kull, grønnsåpe eller Zalo? Eller i kombinasjon i en bestemt eller tilfeldig rekkefølge?

Første brannslokking er å finne noen biter med kull fra peisen inne i serveringslokalet i Museumsparken og en kjel å knuse bitene i. Kabani og Daniela ler og knuser kullbiter i en kjel så det støver. Kullet skal vi strø rundt rothalsen på kålplantene for å hindre at larvene går løs på den. Da er det over og ut.

- har du kysset feieren? Spør Anne Liv og smiler av Danielas svarte ansikt. Daniela svarer med et uforstående smil og Anne Liv leter i bakhodet etter en engelsk oversettelse, men må sende forsøket på oversettelse av «feier» videre til Gunhild. Én ting er å oversette ord, neste nivå er uttrykk.

Vi får kull på rothalsene, og planen videre er å prøve med en blanding av grønnsåpe og bakepulver. Så får vi håpe dette er nok til å ta knekken på de grønne små. 

Vi er inne i en liten utfordrende tid i kjøkkenhagen hva gjelder spiring og larver, men likevel har vi allerede oppnådd mye av de vi ville oppnå med denne kjøkkenhagen. Damene vil komme igjen neste onsdag fordi det er hyggelig å jobbe sammen og de får øvd på å snakke norsk.    

  • grønnsakdyrking larve på blader
    1/5
    Larve på kål
  • grønnsakdyrking
    2/5
    Har på kull
  • grønnsakdyrking
    3/5
    Kull på rothals
  • grønnsakdyrking sukkererter
    4/5
    Retter opp sukkererta
  • grønnsakdyrking kvinner
    5/5
    Anne Liv, Daniela og toppløk
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1