Hopp til hovedinnhold

Dag 3 19. juni 2019

Endelig har sommeren virkelig begynt å melde sin ankomst i vår del av verden hvor kong Vinter er øverste herre. Det er 20 grader og deilig varmende soI og lufta dufter av syrin og løvsprett. I dag har vi hentet kålplantene og de siste setteløkene hos Øynes. Knutekål, brokkoli, rosenkål og gul løk skal settes i jorden. Igjen skal løk settes innimellom plantene for å holde fluene unna. Vi har også kjøpt med noen potter grasløk og kruspersille til vårt planlagte urtebed.

Tross iherdig innsats, har lukinga og jordbearbeidinga vår ikke vært helt tilstrekkelig. Her blir det mye ugras, ser vi når vi i dag står og planlegger dagens arbeid, men innimellom alle grastuster og løvetannblad, ser vi at fine rekker av ørsmå knutekål- og gulrotspirer begynner å dukke opp.

Tidligere heimkunnskapslærer Anne Liv Midtdal er med oss i dag. Hun er både hagekyndig og har mye kunnskap om bruksområdene og næringsinnholdet til de ulike matvekstene. Fremover har vi som mål å få med oss flere og flere som henne, som er interessert i både hagestell og å skravle litt med oss i arbeidet med kjøkkenhagen slik at deltakerne får øvd på norsk. Dette presiserer vi også for journalisten fra Tynsetingen som i dag kommer for å lage en liten reportasje om oss.

- Folk må bare møte opp! Vi er her mellom 11.00 og 15.00 hver onsdag i sommer!

I dag er målet å planlegge litt bedre før setting og planting. Igjen står vi foran kjøkkenhagen og er fortsatt like vis på om det egentlig ble satt erter i de midterste bedene eller ei. Hawo fra Somalia kan heldigvis hjelpe oss, dog på tegnespråk siden norskbeherskelsen fortsatt er dårlig (selv om «rosenkål» begynner å sitte). Hun holder frem et fiktivt glass og viser hvordan hun sådde ertefrø her forrige uke.

I dag har vi med oss to nye damer fra Afghanistan og ei av dem har også med sin datter Sadna, født på Drevsjø. Sadna går i første klasse og er særdeles nysgjerrig og lærevillig. Mor ber henne vente på benken, men etter 10 minutter står Sadna midt i hagen i hvite joggesko med glitter, og spade og setteløk i hendene.

– Du må huske på at tuppen skal opp! Presiserer Anne Liv til Sadna, og løkene kommer i jord. En etter en med tuppen opp. Vi finner en sprittusj og Sadna skriver med fine bokstaver: brokkoli, knutekål og rosenkål og med pil til riktig bed. Nå er det håp for at vi skal klare å holde oversikt over hvilke kålplanter som er hva. Før de får blomst eller rot, altså den grønnsaken vi spiser, ser plantene dønn like ut.

Emanuel og Gunhild fortsetter på fransk-norsk-avtalen sin: Tout les plantes sont dans le soil = alle plantene er nå i jorden.

Har DU lyst til å være med noen timer en onsdag i løpet av sommeren for å hjelpe oss med å bli flinkere på norsk gjennom å være med på litt praktisk arbeid i kjøkkenhagen, så ta kontakt med Gunhild Nyaas på e-post gunhild@radhusetvingelen.no eller ring 913 85 324.

  • grønnsakdyrking
    1/6
  • kvinner grønnsakdyrking
    2/6
  • grønnsakdyrking
    3/6
  • grønnsaker
    4/6
  • grønnsakdyrking
    5/6
  • grønnsakdyrking
    6/6
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1