Hopp til hovedinnhold

9. april 1940: Krigen kommer til Norge

Det var 9. april 1940 at andre verdenskrig kom til Norge. Denne morgenen gikk nemlig Nazi-Tyskland til angrep flere steder i landet. Dermed kom det til krigshandlinger på norsk jord for første gang på langt over hundre år.

Det tyske angrepet på Norge tidlig på morgenen 9. april 1940 er vel kjent historie for de aller fleste. Dette vart innledninga til både dramatiske og kaotiske dager og uker, og over fem års ufrihet i Norge.

  • Blücher synker 9. april 1940
    Blücher med sterk slagside etter fulltreffer fra Oscarsborg festning om morgenen 9. april 1940. Foto: Riksarkivets fotoarkiv.

Konge og regjering på flukt

En viktig hendelse tidlig på morgenen 9. april var senkinga av den tyske krysseren Blücher. Dette var flaggskipet i den tyske invasjonsstyrken mot Oslo. Den gikk ned i Drøbak-sundet etter beskytning fra Oscarsborg festning. Om bord i skipet var blant anna de tyske styrkene som skulle sikre seg kontroll over Kongen og regjeringen. Dermed fikk disse, og Stortinget, tid til å rømme hovedstaden og reiste til Hamar. Det hører med til historia at NRK radio på morgenen faktisk kunngjorde at kongen, regjeringa og Stortinget hadde forlatt hovedstaden og reist til Hamar!

Det vart møter på Hamar og Elverum utover dagen, og velkjent er Stortingets møte på folkehøgskolen i Elverum på kvelden, med den såkalte Elverums-fullmakten. Samme kvelden proklamerte også Vidkun Quisling at han hadde overtatt makta og nå var landets statsminister – altså gjort et statskupp.

Kongens nei

Ei tysk styrke på jakt etter kong Haakon, kronprins Olav og regjeringen vart stansa på Midtskogen mellom Elverum og Løten natt til 10. april. Etter ei trefning trakk tyskerne seg tilbake.

Kongen, kronprinsen og regjeringa måtte rømme videre, nå til Nybergsund. Det var også møter med den tyske sendemannen Curt Bräuer, som blant anna krevde at Kongen skulle innsette Vidkun Quisling som ny regjeringssjef. Svaret på dette kravet er det berømte Kongens nei, faktisk to ganger.

  • elverum folkehøgskole
    1/1
    Elverum folkehøgskole i 1930-åra. Foto: Nasjonalbibliotekets bildesamling.
  • soldat 2. verdenskrig
    Løytnant Jon Trøan reiste til Elverum allerede 9. april 1940. Han deltok i de norske styrkenes innsats i Østerdalen utover april. Seinere vart han sentral i oppbygginga av Milorg i Nord-Østerdalen, fram til han vart arrestert 16. august 1943 og sendt til fangeleir i Polen, seinere i Tyskland. Fra Grandum: Fra felttog til frigjøring i Nord-Østerdalen.

9. april lokalt

Her i distriktet starta arbeidet stort sett som normalt 9. april. Det var ikke alle som hadde radio, men nyheten om det tyske angrepet spredde seg snart. Nyhetssendinga klokka kvart over ett fortalte om tyske styrker i hovedstaden, og om konge og regjering på flukt. Og typisk for en slik situasjon, så var det mange rykter som gikk og mye usikkerhet.

Det vart ikke umiddelbart igangsatt noen mobilisering – det kom først et par dager seinere. Men noen så daværende løytnant Jon Trøan i full uniform gå på ett-toget sørover fra Tynset – så det var altså krig.

Folk som hadde radio fikk også på kvelden høre Quislings proklamasjon om hans maktovertagelse. Hva som skjedde med konge og regjering visste folk lite om. Først et par dager seinere, 11. april, kom oppropet fra regjeringa om å støtte opp om landets lovlige myndigheter og om Kongens møte med den tyske sendemannen. Dette var kringkasta fra Hamar kringkaster, som ikke var tatt av tyskerne enda.

Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2