Hopp til hovedinnhold
  • logo husantunet
    1/1
  • Husantunet

Bebyggelsen på garden Nordre Husan ble fredet i 1941 og etter en langvarig restaurering ble Husantunet åpnet som museum i 1958. 

I følge arkitekt Halvor Vreim hos Riksantikvaren, er Husantunet en av landets best bevarte antikvariske gårdstun.

To-tun: Tunet er et veldig klart eksempel på et såkalt to-tun, en tuntype som dominerte i Nord-Østerdalen fram til ca. 1850, men etter dette avløst av firkanttun. 

Særtrekk ved bebyggelsen: Det er i alt atten hus med hver sin funksjon. Hus med lignende funksjoner er plassert i nærheten av hverandre. Bolighus og bryggerhus er samlet nær vannkilden – mens uthusa er samlet lenger nord, med høylåve for hvert dyreslag. 

Sommer og vinterstue: Mange syntes det er rart med to bolighus på samme gard, men dette hadde sine grunner. Det var enklere hushold om sommeren. Vinterstua ble vasket og golvet malt. Det kan kort nevnes at sommerstua hadde delt inngangsdør, slik at de kunne ha den øvre døra åpen med oversikt over tunet og mens den nedre delen var lukket, holdt de dyr ute. Vinterstua hadde helt dørblad.

Tunet ligger flott til på en avsats over Glomma med god utsikt over bygda, og er i dag et unikt samlingspunkt i Alvdal, med ulike arrangement sommerstid.

Når du besøker Husantunet, kan du benytte deg av formidlingsverktøyet KulturPunkt. Dette er en digital guide bestående av lydklipp, tekst og bilder. Her kan du høre historien om Husantunet og lære om livet på gården, samtidig som du hører stemningsfull musikk og lyder.


Industrihistorien i Alvdal

Alvdal har utviklet seg sammen med regionens industrihistorie.

Det første sentrum lå på vestsiden av Glomma, med utspring i smeltehytta Lovise Hytte. Etter Rørosbanens åpning i 1877 ble sentrum flyttet til østsiden av Glomma. Rørosbanen knyttet Nord-Østerdalen til verden på en helt annen måte enn tidligere. Gruvedriften var også helt avhengig av Rørosbanen for å få fraktet malmen ut av regionen.

Folldal Gruver bygget taubane fra Folldal til Alvdal som gikk rett ved Husantunet, og fraktet malm de 34 km fra gruvene i Folldal til Rørosbanen. Taubanen preget både lyd- og bygdebildet i Alvdal fra 1907 til den ble avviklet i 1969.

Alvdal, Grendeveien langs Glåma fra Baggeroa mot Steibrua, taubane, Folldal gruver.

  • Alvdal, Grendeveien langs Glåma fra Baggeroa mot Steibrua,  taubane, Folldal gruver.
    Alvdal, Grendeveien langs Glåma fra Baggeroa mot Steibrua, taubane, Folldal gruver. Stiftelsen Domkirkeodden
i

Last ned PDF og les mer om Husantunet, eller åpne fila her på siden.

Les mer om Husantunet og andre anlegg her (1996_50-57_Alvdal_Museum.pdf)

Finn veien til Husantunet

Klikk den røde markøren for å finne veien fra der du er med Google Maps.

  • Bilde av Husantunet

    Husantunet

    Vis vei

    Bebyggelsen på garden Nordre Husan ble fredet i 1941 og etter en langvarig restaurering ble Husantunet åpnet som museum i 1958. I følge arkitekt Halvor Vreim hos Riksantikvaren, er Husantunet en av landets best bevarte antikvariske gårdstun. To-tun: Tunet er et veldig klart eksempel på et såkalt to-tun, en tuntype som dominerte i Nord-Østerdalen fram til ca. 1850, men etter dette avløst av firkanttun.

Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2