Hopp til hovedinnhold
  • logo husantunet
    1/1
  • Husantunet

Bebyggelsen på garden Nordre Husan ble fredet i 1941 og etter en langvarig restaurering ble Husantunet åpnet som museum i 1958. 

I følge arkitekt Halvor Vreim hos Riksantikvaren, er Husantunet en av landets best bevarte antikvariske gårdstun.

To-tun: Tunet er et veldig klart eksempel på et såkalt to-tun, en tuntype som dominerte i Nord-Østerdalen fram til ca. 1850, men etter dette avløst av firkanttun. 

Særtrekk ved bebyggelsen: Det er i alt atten hus med hver sin funksjon. Hus med lignende funksjoner er plassert i nærheten av hverandre. Bolighus og bryggerhus er samlet nær vannkilden – mens uthusa er samlet lenger nord, med høylåve for hvert dyreslag. 

Sommer og vinterstue: Mange syntes det er rart med to bolighus på samme gard, men dette hadde sine grunner. Det var enklere hushold om sommeren. Vinterstua ble vasket og golvet malt. Det kan kort nevnes at sommerstua hadde delt inngangsdør, slik at de kunne ha den øvre døra åpen med oversikt over tunet og mens den nedre delen var lukket, holdt de dyr ute. Vinterstua hadde helt dørblad.

Tunet ligger flott til på en avsats over Glomma med god utsikt over bygda, og er i dag et unikt samlingspunkt i Alvdal, med ulike arrangement sommerstid.

Når du besøker Husantunet, kan du benytte deg av formidlingsverktøyet KulturPunkt. Dette er en digital guide bestående av lydklipp, tekst og bilder. Her kan du høre historien om Husantunet og lære om livet på gården, samtidig som du hører stemningsfull musikk og lyder.


Vinter på Husan

Vintrene på Husan var gjerne kalde med mye snø. Det var derfor viktig å forberede seg godt så man hadde nok mat til dyrene gjennom vinteren.

I lydfilen kan du lære om hva de fôret dyrene med på vinteren.

Vinter på Husan


Lydfil som tekst
Værkontrastene er store i dette området her. Vinteren var lang og kald. Ikke sjelden er det temperaturer ned i 25 stivfrosne minusgrader. Vi kan se for oss en slik kald og mørk vintermorgen på Husantunet med snø langt oppover husveggene. Hu mor har passet på glørne fra dagen før og fyrt opp i klebersteinspeisen i vinterstua.

For eldstejenta er det på tide å gi husdyrene mat. Hun står opp og hutrer seg over tunet på smale stier i snøen til føset. Vel inne, fyrer hun opp i peisen med ved. Ikke først og fremst for at det skal bli varmt til kyrene, men for å varme vann. I vannet blender hun høyrester og hestemøkk og lager låg til dyrene. Klumper av hardfrossen mose blir tatt inn i fjøset så den tiner. Mosen blir samlet samen i fjellet på høsten, og hentet ned til gåren med hest og slede på vinterføre og brukt som fôr i tillegg til høy. Pip og varmen på muren fungerte også fint som ventilasjon. De mellom seks og åtte kyrene i fjøset på Husan, klarte seg nok bra selv når det var 30 minusgrader ute.  

i

Last ned PDF og les mer om Husantunet, eller åpne fila her på siden.

Les mer om Husantunet og andre anlegg her (1996_50-57_Alvdal_Museum.pdf)

Finn veien til Husantunet

Klikk den røde markøren for å finne veien fra der du er med Google Maps.

  • Bilde av Husantunet

    Husantunet

    Vis vei

    Bebyggelsen på garden Nordre Husan ble fredet i 1941 og etter en langvarig restaurering ble Husantunet åpnet som museum i 1958. I følge arkitekt Halvor Vreim hos Riksantikvaren, er Husantunet en av landets best bevarte antikvariske gårdstun. To-tun: Tunet er et veldig klart eksempel på et såkalt to-tun, en tuntype som dominerte i Nord-Østerdalen fram til ca. 1850, men etter dette avløst av firkanttun.

Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2