Hopp til hovedinnhold

Sommerens utstilling på Ramsmoen, Tynset

  • I farta med rullebrett
    1/1

Åpen alle hverdager kl. 10-16 frem til og med 30. september.

Inngang kr. 50, barn under 15 år gratis

Utstillingen handler om brettkjøring og brettkultur i Nord-Østerdalen, både snowboard og skateboard, med vekt på pionerene som begynte på 80-tallet, via en bølge av skating etter legaliseringen 1989 og en stor bølge av brettkjøring i åra rundt tusenårsskiftet.

Vi løfter fram lokale foregangspersoner på brett og deres historier. Vi har kartlagt hvor det ble skatet opp gjennom åra og setter fortida i sammenheng med årets åpning av utendørs skatepark på Tynset. I utstillingen blir det gjenstander, fotografier og film av brettkjøring i Nord-Østerdalen.

  • Luftig svev på snøbrett
    1/1
    Helge Einar Rasmussem

Motivasjonen for museet er å løfte fram et eksempel på kulturhistorie fra nær fortid og samtid. Det er ikke bare brett som importeres på 80-tallet, det er en subkultur: mote, holdninger, musikksmak, livsstil. Fra USAs vestkyst til Nord-Østerdalen, brettkjøring ble en aktivitet som har samlet ungdom på tvers av bygder og aldersgrupper, gjerne de personene som ikke har funnet seg til rette med organiserte aktiviteter og idrett.

Etter et par tiår ble brettkjøringa til massekultur. Skateparken på Tynset er i seg selv et tegn på at dette ikke lenger er en kontroversiell aktivitet. En vesentlig del av museets prosjekt er å dokumentere denne aktiviteten og kulturen, hovedsakelig gjennom fotoinnsamling, noe som ikke er gjort før fra musealt hold i vår region.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2