Hopp til hovedinnhold

Rausjødalen setermeieri

Rausjødalen Setermeieri er både Norges og Nordeuropas eldste andelsmeieri og Europas første fellesmeieri nord for alpene. Her ble det produsert sveitserost allerede i 1856. I dag er den store steinbygningen restaurert og huser et interessant meierimuseum og en tradisjonsrik setercafé.

  • grue i rausjødalen setermeieri
    1/2
  • rausjødalen setermeieri
    2/2

Rausjødalen setermeieri var landets første meierisamvirke og ble startet i 1856. Driften varte bare i to år. Anlegget ligger ca. 2 mil sør for Tolga. Man kjører mot Tynset, tar av til Brydalen og følger skilting.

Det var ordfører, gårdbruker og kirkesanger Jon Simensen Grue fra Tolga og Ola Johnsen Berg fra Os, som var hovedpersonene bak tiltaket. Inspirert av Andreas Kundert fra Selskapet for Norges Vel, ble planene vedtatt den 24. januar 1856. 25 bønder skrev under på vedtektene. I løpet av tre uker ble det oppført meieribygning i sten, bestående av mjølkebu, ostekjøkken samt ostebu. Fjøsbygning i sten med båser til 100 dyr ble også oppført. Meieriet var anlagt etter sveitsisk mønster og hovedproduksjonen var helftet sveitserost. Osten ble solgt i Oslo og fikk meget god omtale i Morgenbladet.Det var sveitseren Caspar Hiestand som skulle lede driften. På slutten av 1857 ønsket Hiestand og slutte i stillingen. Meieriet fikk derfor ingen lang levetid, men fikk avleggere av mer privat karakter både i Magnilldalen og Såttåhaugen.

Les mer i Norske melkeprodusenters landsforbund 1881-1956 - Rausjødalen meieri 100 år, skrevet av John Holm Lillegjelten.

Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2