Hopp til hovedinnhold

Spelet om Marius

Spilles tre helger i juli og på vingelsdagen i Olsok. Det handler om folkemusikeren Marius Nytrøen (1896-1993). Marius spilte på fele, var dirigent og han gjorde seljefløyta kjent. Aktører er Bendik Smedåsgjelten Qvam, Karoline Mikkelsen Knutsen og Oline Vingelsgaard. Manus og regi er ved Rolf Norsen.

Billetter kan kjøpes her

Parhestene Rolf Norsen og Kjell Gransletten setter opp nok et skuespill ved Vingelen kirke- og skolemuseum. De har satt opp flere egenproduserte teaterproduksjoner ved museet, men årets forestilling fyller en hel time med masser av fartsfylte innslag som beskriver livet og musikken til Marius. Nytt av året er nytt amfi med med plass til 80 publikummere og et Solsegl skal gi ly mot duskregn og varm sommersol.

Aktørene Bendik, Karoline og Oline er dyktige musikere og Kjell er altmuligmannen. (produsent og tilrettelegger)

Ideen til dette teatret startet med at Vingelen kirke- og skolemuseum fikk overrekt en noteskatt etter Marius Nytrøen. En av sønnene til Marius, Kåre, lærte seg å skrive noter på datamaskin i en alder av 81 år. Han har samlet og tatt vare på et stort notemateriale fra hefter og løsblader, digitalisert dem og satt dem sammen i 19 hefter. I en alder av 93 år, ankom Kåre med familie Vingelen sommeren 2021. Da overleverte han noteheftene han hadde digitalisert til museet.

Alle forestillingene starter kl. 15.00. Det er mulighet for å kjøpe kaffe før teatret og middag på Bunåva etterpå. Billetter kan forhåndsbestilles på eBillett

Spilledatoer:

8. juli: kl. 15.00
9.juli kl. 15.00
15. juli: kl. 15.00
16. juli: kl. 15.00
22. juli: kl. 15.00
23.juli: kl. 15.00
25. juli: kl.15.00

Da Marius var i slutten av 60-årene ble han skjelven på hånda, og la fela på hylla. Fra da av konsentrerte han seg om å komponere og skrive ned noter, både egenkomponerte og gamle tradisjonslåter – et arbeid han mente ville holde ham åndsfrisk. Noen ganger ble det komponerte en låt hver dag. Den siste «Seksånitti'n» skrev han da han var 96 år. Av sjølkomponerte låter har han visstnok 758. Av tradisjonelle låter komponert av andre, har han skrevet ned 143.
Marius var velkjent i sin tid med flere NRK opptak og i kappleik sammenheng, både som felespiller og på seljefløyte.
Marius var munter og leken. Han hadde en vanvittig spilleteknikk og spilte veldig fort. Han var en av de største felespillerne i Fjellregionen.

På seljefløyte innførte Marius en egen teknikk. Det er vanlig å åpne og lukke åpningen i enden av fløyta med fingeren for å få fram toner. Marius dekket fløyteåpningen i større og mindre grad med fingeren for å få fram enda flere toner, blant annet for å kunne spille i moll. Det er spesielt for Nord-Østerdal å spille slåtter i moll.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1