Hopp til hovedinnhold

Jacob Breda Bull

I den gamle prestegården i Rendalen ble forfatteren Jacob Breda Bull født i 1853. Her hadde han sine barndomsår. Hovedbygningen viser prestegården fra tiden Bull ble født, og i 1962 ble gården omgjort til museum. Flere rom i 2. etasje er knyttet til hans forfatterskap. Om sommeren arrangeres det faste guidede turer på Rendalstunet, hvor du kan få bli med guiden inn i hovedbygningen og høre om Bulls liv og virke.

På tunet står livaktige bronseskulpturer av den kjente figuren Vesleblakken og drengen Ola Jonsen Styggpåjord. Ved grinda ligger Vesleblakken begravet i tillegg til hundene Ajax og Hektor fra "Ulveslaget". Hagen er utviklet av Rendalen Hagelag til et vakkert anlegg med historiske planter og blomster fra tidlig 1900-tall. 

Jacob Breda Bull løftet fram hjembygda med stor kjærlighet gjennom sin litteratur. De menneskene han har skildret, beskriver han med respekt slik at de er blitt kjente og kjære utover hele landet. På en unik måte gav han også småkårsfolk plass i fortellingene, noe som gir innsikt i ulike levekår i hans samtid.

I barneårene utviklet han en nærhet og kjærlighet til naturen, noe som kommer tydelig fram i hans forfatterskap. Faren var sogneprest i bygda og Jacob Breda Bull vokste opp i et barndomshjem preget av toleranse og åpenhet for kulturelle impulser. Sang og musikk sto sentralt i hjemmet. Han ble også godt kjent med bygdefolk og utviklet vennskap som varte livet ut.

Jacob Breda Bull forlot tidlig barndomshjemmet for å ta utdanning. Han studerte teologi og ble Cand. theol. i 1876, men arbeidet aldri som prest. Han begynte som avismann og journalist. Etter hvert gikk journalistikken over i forfattervirksomhet. Han beholdt kontakten med sin barndoms bygd og dro ofte til Rendalen om sommeren. I diktet Trækkfuglskare, som kom i diktsamlingen Digte i 1921, formulerer han det slik: «Her i larmen er jeg fremmed, Viddens Stillhet er dog Hjemmet.»

Forfatterskapet til Jacob Breda Bull kan deles i tre deler: Samfunnskritisk litteratur, historiske romaner og folkelivsskildringene fra Østerdalen. Han skrev også bygdebok for Rendalen i to bind og gårds- og slektshistorie for Øvre Rendal.

I hans forfatterskap er det særlig folkelivsskildringene som står sterkt. Blant disse er fortellingene om Vesleblakken og Ulveslaget. De var enkle og naturlige. Her skildret han mennesker og et miljø han kjente og som han var glad i.  Det er få som har kunnet skildre naturen så intenst som ham. «Hvem har finere øre for musikken i naturen?» er det blitt sagt om hans naturskildringer.

Gjennom sine folkelivsskildringer fra Østerdalen skapte Bull noe som er særpreget og verdifullt i vår litteratur. Senere har mange forsøkt å kopiere denne formen og det er lett å glemme originalen for etterligningene. Bulls folkelivsskildringer skapte også nye lesere. Forfatter og redaktør Nils Johan Rud sier det slik: «Bull er folkelig i positiv forstand. Han skaper lesere som går videre i litteraturen om de vil og kan.»

Jacob Breda Bull døde i København i 1930.

  • bilde av Jacob Breda Bull i haven
    1/1
    Jacob Breda Bull i hagen på prestegården
Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 1