Dag 5 21. august 2019

21.08.19

Første felles samling etter sommeren! Har hagen overlevd sommerferien? Spørsmålet på det er både ja og nei. Jordkvaliteten viste seg å ikke være så god, så vi har fått mange uønskede vekster og larvene har herjet med kålplantene våre. Mye har dessverre ikke vokst slik vi hadde håpet, og de fleste kålplantene har bukket under. Heldigvis finnes det ivrige kjøkkenhagedamer på Tynset som stiller opp. En uvurderlig takk til Anne Liv Midtdal som har stått på kne time etter time og hjulpet oss med luking!

Når vi nå er midt i august ser vi at vi får noen herlige rader med søte, små gulrøtter, mange typer salat, krydderplanter, mangold og en og annen nepe. Hvis mangold er nytt for deg, så anbefales det på det sterkeste. På norsk kalles den også bladbete. Bladene ligner store spinatblad og stilkene har nydelige røde og gule farger. Putt dem rett i munn eller gi den er superkort smørdamp og server til fisken.

For damene sin del, så skal vi i dag og ut prosjektperioden, legge fokus på å øve oss på norsk. Vi startet derfor høstens første samling med en økt i norsk muntlig på opplæringssenteret, hvor vi har øvd på ei regle om damene og arbeidet i kjøkkenhagen ved hjelp av billedkort. Å øve på norsk ved hjelp av bilder, rim og rytme gjør jobben så mye lettere.

Etter lunsj tok vi oss en tur i Museumsparken for å se hvordan det sto til. Sommerens luking har heldigvis gjort susen, men en del uønskede vekster står igjen. Eller er de så uønskede? Nowa fra Afghanistan så noe annet i vekster som vi andre har irritert oss grønne over. – Koke! Te! Bra når man har vondt i magen! Sa hun og plukket med store never tunbalderbrå. Så hva som er ugress og hva som er nyttevekst er dessverre ikke godt å skille på, for oss som i dag er vant med å handle gulrot i plastbeger, kan velge mellom fire typer urtebusker og spiser avokado fra steder vi ikke kan uttale. Vi har så mye glemt kunnskap!

Her er forresten regla vår. Når september er slutt, så kan vi den utenat og med perfekt uttale!  

Vi er damene i kjøkkenhagen

Vi dyrker mat, som er bra for magen

Gulrot, salat og flere typer kål

Har vi plantet i hagen vår

Sol og regn, det er bra for røttene

Vi blir ikke våt med støvler på føttene

Vi øver på norsk, men det er ikke så lett

Å så, sår, sådde, har sådd- er det rart vi blir trett?

Når vi treffes i hagen er vi stort sett glad,

Men ikke når larver spiser våre rosenkålblad!