Hopp til hovedinnhold

«Ottar E. Akre og trekkspillet»

Trekkspillpedagogen Ottar E. Akre ble født i Rendalen i 1896. Etter et langt liv i musikken, gav han musikksamlinga si til hjemkommunen og han rakk å oppleve utstillingen som ble stilt ut i Gammelskola fra 1990.

  • 1/1
    Maren Kværness Halberg, formidler

I andre etasje i den nyrestaurerte Gammelskola, nå Rendalstunet, har Anno Museene i Hedmark laget ny utstilling om Ottar E. Akre og trekkspillet.

Utstillingen tar oss med på en reise gjennom den enorme endringen som skjedde gjennom Ottars leveår. Utstillingen viser også hvordan trekkspillet var instrumentet for ulike anledninger og sjangere. Gjennom Alfred Moen og orkesteret Familien Moen fra nabobygda Tolga blir vi kjent med habile musikere som representerte dansemusikken på bygdene.

Ottar hadde en rekke elever på trekkspill. Flere av dem kom til å bli av våre fremste utøvere på instrumentet. Gjennom spilleoppdrag på Oslo-restauranter, turneer, opptredener i radio og en mengde grammofoninnspillinger, nådde Ottar og hans trio ut til et stort publikum. Det er vanskelig for oss i dag å tenke oss hvor stort navn han og hans trio var de neste tiårene. Selv spøkte han med at han var verdensberømt i hele Rendalen.

Rendalen er ei bygd med rike musikktradisjoner. Utstillingen har en presentasjon av åtte rendøler som har musikken som levevei: Bente Illevold, Birger Mistereggen, Guren Hagen, Norunn Illevold Giske, Tore Halvorsen, Tove Hagen og Sigurd Hole.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2