Hopp til hovedinnhold

Fotoutstilling "Ola Nyeggen - et langt liv som fotograf"

Sommerens utstilling er viet Ola Nyeggen, som i mange år var fotograf på Alvdal.
Museet har vært så heldige å få med seg Bjørn Langleite og Alvdal fotoklubb til å lage denne utstillingen.
Bildene er utlånt fra Alvdal bibliotek sitt negativarkiv.

Åpningstider

  • 4. juli -5. august:

    Tirsdag- fredag: kl.10.00-1600 Lørdager åpent fra 11.00.-1600

  • 7. august - 30. september: mandag til fredag: 10.00 – 15.00

Det vil bli muligheter til å kjøpe de utstilte bildene.

Bildene som stilles ut er hovedsakelig fra første halvdel av 1960-tallet, og det er bilde som bygdefotograf og tidligere NSFF-medlem, Ola Nyeggen, tok gjennom sitt lange yrkesliv i Alvdal.

Ola Nyeggen var bygdefotograf i Alvdal fra 1951 til 1995. Før han døde, overlot han et rikholdig arkiv med nærmere 20.000 negativer til Alvdal kommune. Alvdal fotoklubb har fått tilgang til arkivet. Her har vi gravd «gull» i mange varianter, for Ola var en allsidig fotograf. Arkivet inneholder mange portretter fra alvdølenes livsfaser, fra barnedåp, konfirmasjon, skolegang, studietid, bryllup og alderdom.

Arbeidsliv er også godt dokumentert, og mange av bildene er helt unike da mange yrker og arbeidsplasser er borte nå. Fløting i Glomma og gruvearbeidernes jobb i Folldal gruver er eksempler på dette.

Han var ute med kamera der ting skjedde, noe denne utstillingen gir et godt inntrykk av. Byggeprosjekter, festligheter, fritidsaktiviteter og til og med bilder av vareutvalget i butikkene på den tida har vi funnet. Noen av bildene har negativer på glassplater, mens andre er på film fra hans eminente Hasselblad kamera.

Ola tok over som fotograf etter at den forrige bygdefotografen Per K. Lien som virket i Alvdal fra 1924 og til han døde i 1951. Fotoklubben har også tilgang til hans arkiv, så vi blir ikke arbeidsledige med det første. Skanning i høy kvalitet og innhenting av data om bildene tar mye tid.

Mange av bildene er vist, og kommer til å bli vist for bygdefolk som har interesse for historie. Stadig ny informasjon kommer fram. Navn, steder, årstall, hendelser og masse detaljer dukker opp og legges inn som informasjon i bildefilene. Det er utrolig hvor mye informasjon som finnes blant den eldre garde i bygda. Fotoklubben har også et godt samarbeide med Anno Musea i Nord-Østerdalen, museumssentret Ramsmoen på Tynset, som er en del av Anno museum.

Tekst: Håkon Trønnes, Alvdal Fotoklubb