MUSIKKSAMLINGER

Ottar E. Akres samling

Ottar E. Akre

Den kjente trekkspillvirtuosen, orkestermusikeren, pedagogen og komponisten Ottar E. Akre (1896 – 1992) kommer fra Rendalen, og Rendalen Bygdemuseum har laget ei samling viet ham. Samlinga gir et godt inntrykk av hans lange liv som musiker. Det er over hele 60 år mellom hans første og siste plateinnspilling! 

Ottar vokste opp i Rendalen, og betalte seksten kroner for sitt første trekkspill som åtteåring i 1904. Han var nær ved å omkomme under et fallende tømmerlass i 1909 og flyttet raskt, blant annet til rallararbeide ved Dovrebanen og Rørosbanen, såvel som til Volda og Tyssedal der han også var kinomaskinist. Men han hadde musikktalent, og han studerte under Johan Elsmo fra Jømna. I motsetning til mange av den tidens trekkspillere, lærte Akre seg å spille etter noter, og han trakterte flere instrumenter. Akre turnerte med Johan Elsmo, og i 1919 gikk han i grammofonstudio for første gang. Det ble starten på en enestående platekarriere. I 1922 dro han til Amerika, der han fikk sin musikkteoretiske utdannelse. Etter seks år i Statene kom han tilbake til Norge, og fikk ansettelse i Carl M. Iversens musikkforretning i Oslo. Samtidig var han utøvende musiker og pedagog. Akre ga ut tre lærebøker i trekkspill, og mange av dem som senere skulle bli de mest kjente trekkspillerne i Norge var hans elever.

På 30-tallet ble Akres trio et kjent og kjært populærorkester, med faste sendinger i radio. Akre komponerte over hundre låter og fikk Kongens fortjenestemedalje i 1972. Som person var Akre lun, ofte med en humoristisk undertone. Mange har opplevd ham trylle med sitt mini-trekkspill og fortelle en god historie fra trekkspillmiljøet. Det er neppe en overdrivelse å si at han er den personen som har hatt størst betydning for utviklingen av trekkspillmusikken i Norge.

Alfred Moens samling

Museet har også en samling etter Alfred Moen, populær trekkspiller fra Tolga som i ti år fartet Norge rundt og turnerte med hele familien sin – det første året  på sykkel! Dette var i 1954, og i løpet av to måneder tilbakela Alfred Moen, kona Helga og de to eldste barna deres rundt 250 mil på turneruta som tok dem både opp til Nord-Trøndelag og vestover til Kristiansund. De to yngste barna ble også etter hvert med, og familien på seks gjorde stor lykke med familieshow i det ganske land.

Familien Moen, med Alfred Moen i midten på trommer.

Georg Dahlgrens trekkspillsamling

I samme bygning som skolemuseet, Ottar E Akres og Alfred Moens samling finner du også Georg Dahlgrens store trekkspillsamling.