Hopp til hovedinnhold

Holenstugu

Stua var den første Anton Raabe flyttet til Uppigard-Streitlien. Flyttingen ble på begynt i 1942 og sluttført i 1945.

  • Holenstuggu Folldal bygdetun
    1/1
    Holenstuggu Folldal bygdetun

Stua kommer fra Framistugu, Holen i Grimsbu i Folldal, gnr 54, bnr 4.

Denne stua var fredet, og da riksantikvaren fikk kjennskap til hvilken dårlig forfatning den var i, fikk Raabe tillatelse til å flytte den hit.Utskjæringene på svalgangen er gjort av Per Støen. Det er samme mann som har laget klokketårnet på stabburet. På slutten av 1740 tallet ble gruva satt igang. Det betydde større omsetning for tømmer og andre varer, og derav større ressurser for folk til å bygge store og fine hus. Holenstugu er et godt eksempel på god byggeskikk på de større gårdene i Folldal. Grimsbu-Holen var i Folldals-målestokk en ganske stor gård med mye skog og brukbar jordveg. 

Holenstugu er ei toetasjes tømmerstue med svalgang i begge etasjer. Første etasje er bygd i 1755, og er ei nokså typisk Folldalsstue med stor stue og klåvå. I 1773 fikk huset en etasje til, og mønsåsen fra den gamle stua ble flyttet opp. På mønsåsen er det skåret inn ANO 1755 D23 IUNIUS (juni) P.H. Påbyggingen gav huset et klart gudbrandsdalstrekk, og det var snekkere fra Lesja som utførte arbeidet. Folldal ligger på overgangen mellom Østerdalen og Gudbrandsdalen, og kunne hente de beste håndverkerne fra begge dalførene. Noe senere bledet påbygd en bakstue.

I ca. 1830 ble klåvåpartiet ombygd en del. Stua kommer fra Framistugu, Holen i Grimsbu i Folldal, gnr 54, bnr 4. Stua var den første Anton Raabe flyttet til Uppigard-Streitlien. Flyttingen ble påbegynt i 1942 og sluttført i 1945. 


Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2