Dag 8 11. september

- Fårikål. Får i kål. Får er et annet ord for sau. Lam. BÆ! Om høsten, mye sau, slakt, død. Kjel, kjøtt, kål, kjøtt, kål, kjøtt, vann, salt og pepper, lokk, koke.

Dette er en nordmanns forsøk på å forklare den norske tradisjonsdelikatessenfårikål for ei fra Somalia. Safia smiler av meg der jeg står med en stor hodekål i ene hånda og illustrerer saueslakt med andre.

- I Somalia brukes også mye sau, svarer Safia, og vi enes om at sau i alle fall er veldig godt.

Hawo har funnet frem kostholdsplakaten vi jobbet med forrige gang. Daniela har levert ettåringen sin i barnehagen i dag og får en fredelig pause til å konsentrere seg om forskjellen på bruk av B og V, lyder som er mer eller mindre hipp som happ i Mexico.

Etter en runde med plakaten, går vi ut for høsting i kjøkkenhagen. Nei, vi skal ikke lage fårikål i dag, men koke grønnsakssuppe. Kålplantene ble ingen suksess og vi har kjøpt inn potet, kål og selleri for å spe i suppa sammen med gulroten, betene og urtene vi har i hagen. Igjen er det en gledelig opplevelse å trekke opp våre egne delikatesser opp fra jorda. I det vi skal gå inn, oppdager Anne Liv pittesmå rosenkål på en av de tre-fire kålplanter som det fortsatt er noe liv i, og noe som kan minne om en brokkoli på en annen. Slike oppdagelser gir håp! Damene smiler og snakker om at neste år får vi det til enda bedre!

Inne på kjøkkenet går noen til vasken for å skylle grønnsaker, andre finner frem skjærfjøl og kniver og begynner å kutte. Det går ikke veldig fort når man først må uttale på norsk det man skal bruke, men en etter en er grønnsakene i kjelen, tross tungekrøll på grunn av S K J Æ R F J Ø L.

I suppa vår har vi gulrøtter, hvite beter, hodekål, løk og poteter. Vi krydrer med grasløk, toppløk, persille og løpestikke. For å få fyldigere smak kaster vi oppi to buljongterninger og litt salt og pepper. Etter hvert kan vi sette en stor kjele med rykende varm grønnsakssuppe på bordet ved peisen. For en smak! Peis og fyldig, varm grønnsakssuppe varmer på høsten.

Praten går lett rundt bordet. Hawo forklarer med kroppsspråk og de norske ordene hun kan om da hun først kom fra Somalia til Norge og så snø for første gang. Oppsummert var hennes opplevelse «HVITT! OVERALT! HÆ!?». Hun hadde aldri hørt om snø før dette møtet. Vi ler alle sammen med henne og spesielt av hennes kroppsspråklige forklaring av hvordan man spiser store, hvite mais i Somalia som grilles i peisen. I det hun tar i bruk underarmen for å illustrere mais og knasker godt rundt hele armen, bryter Cecile ut i en herlig rungende latter.

Dagens setning: «kan du sende meg smør/salt/vann?»