Dag 7 4.september

Hawo står allerede ved døra til kafeen i Museumsparken i dag. I natt har det vært kaldt og med kroppsspråk og en tre-fire norske ord, forstår jeg omsider at hun har vært våken siden klokken 04.00 i natt. Hun våknet av «BRR!».

 Vi skynder oss inn, skrur opp alle panelovner, finner ved og fyrer i peisen. Nå må vi få i oss varmen før vi kan starte med norsktrening og matlaging. I dag skal vi lage salat av egne råvarer. Vi har tre ulike typer salat, spinat, mangold og gulrot. Brød, smør, olje, ost har vi kjøpt inn til å ha ved siden av. Vi har også kjøpt pinjekjerner som vi skal riste og strø på toppen av salaten.

Anne Liv har kommet med plakat av tallerkenmodellen fra Statens ernæringsråd. Før vi starter å lage lunsj, bruker vi bildene på plakaten og øver på hva matvarene heter på norsk, hva som er sunt, hva vi ikke bør spise så mye av, og om ulike måter å tilberede råvarene på. Skrelle, skjære, koke, steke, bake, olje, salt og pepper. Det er utrolig fint å høre damene snakke entusiastisk om varer de kjenner og hvordan de har brukt disse i sine hjemland. I dag møtes vi virkelig over noe vi har felles – gleden over mat og gode råvarer.

Så går vi ut for å høste de råvarene vi har dyrket frem sammen. Råvarene våre smaker som dine søteste drømmer. Vi trekker små og mellomstore gulrøtter opp fra jorda, skyller dem og putter dem rett i munnen. Danielas sønn, Per, putter gledelig både det ene og andre i munnen, til mors delvise fortvilelse. Gulrot er slike ting staten vil vi skal spise mye av. Grus er nok ikke like anbefalt.

Dagen i dag avsluttes med en lunsj foran peisen inne i kaféen. På bordet står to ulike salater med fetaost og pinjekjerner med nystekt brød og smør til. Nå har alle fått igjen varmen.

  • 1/3
  • 2/3
  • 3/3