Dag 2 12. juni 2019

Endelig var Kirsten ferdig med travle møter og kunne bli med oss i hagen og hjelpe oss med å holde skikk på så-rader og hvilke planter som bør plantes ved siden av hva. Etter en runde på butikken for å få tak i flere gummistøvler og henting av setteløk bestilt hos Øynes Blomster, kunne vi sette i gang med dag nummer to i kjøkkenhagen.  Visste du at løk bør settes litt rundt omkring på grunn av effekten løkplantene har på å holde fluer borte fra andre planter? Dette var ny kunnskap for en halv-urban tynseting og en hel-urban syrer i alle fall.

Badet til Kirsten har de siste ukene fungert som fødestue for ertespirer. Små forkultiverte sukkerertspirer var i dag klar for å komme i jorden side om side med mangold, reddiker, Pak Choi og andre erter. Om informasjonen om tidspunkt for oppmøte og «husk matpakke» har nådd frem, var et spenningsmoment i seg selv, men damene Hawo og Sofie fra Somalia var klare til dyst presis kl. 11.00 i nye gummistøvler og hver sin rive i hendene. Visste du at rive på somalisk heter ferkhet?Og få minutter etter kom også Shirin fra Syria. Shirin kan verken norsk eller engelsk, men har et smil som hadde gått hele veien rundt om ikke ørene hadde vært i veien. Shirin er ivrig etter å lære og noterer ordene STØVEL og HANSKE i den lille, gule notatboken sin med forklaring til seg selv på arabisk ved siden av.

Mens vi har jobbet i kjøkkenhagen har to tradisjonshåndverkere, Jostein og Jo, jobbet med å sette i stand en 250 år gammel stall. I dag var mønsåsen på plass og Jostein vinket oss inn på «mønsås-kake» - en versjon av mønsås-skålen tilpasset onsdag kl. 12.00. Alle ble med inn og en boks med syriske småkaker med pistasj etter Id-feiringen går også rundt bordet. Mens vi sitter der kommer også Emanuel og Cecilie, ekteparet fra Kongo, etter en tur innom barnehage og skole.

Kvinne- og mannesterke og mett på mønsås- og id-kaker er vi gang igjen. Emanuel og Gunhild inngår avtale om å kun bruke fransk og norsk som språk. Vinn-vinn. Språktrening er språktrening.

Vi får mye i jorden i dag, faktisk litt mer enn vi har oversikt over. Emanuel er gira og vil ha mest mulig i jorden slik at alt vokser på likt, men Øyneshadde ikke fått inn alle kålplantene og resten av løken som vi skulle ha. Det får vi få i jorden neste uke.

Kirsten og Gunhild ble stående å klø seg litt i hodet etter at kursdeltakerne i dag hadde gått hjem.

-Jeg troor det ble sådd ertefrø der og sier Kirsten og peker på et av bedene midt i hagen. – Nei, vent der var det. Haha! Jaja, vi ser vel når det begynner å gro.

  • 1/4
  • 2/4
  • 3/4
  • 4/4