Hopp til hovedinnhold

Bjørn Nysveen

Bjørn Nysveen har drevet med filmarbeid i hele sin yrkeskarriere. Nå har Anno Musea i Nord-Østerdalen og Rendalen kommune vært så heldige å få overta hans produksjon.

  • Bjørn Nysveen med kamera
    1/1
    Bjørn Nysveen

Bjørn Nysveen var født på Grønnli nedde ved Storsjøen i 1947, oppvokst på Sjølisand. Han begynte å fotografere i 10-årsalderen, og etterhvert ble det lysbilder og smalfilm. Han laget sin første spøkelsesmaskin av papprør og lommelykter.

Etterhvert hadde han filmfremvisninger hjemme i stua, og også på Sjøvang (grendehuset).

I mai 1969 fikk han jobb i studiostaben i NRK. Her jobbet han i 29 år. Hadde ett års permisjon før han sluttet i NRK og begynte for seg selv. Begynte å lage filmer selv. Han hadde lokaler på Dyno industripark på Sætre. Her drev han mye med reklamefilm, bygget kulisser og hadde TV-sendinger herfra.

I 2021 tok han kontakt med Anno Musea i Nord-Østerdalen og tilbød seg å overdra de digitaliserte filene av filmene han har laget til museet og Rendalen kommune. Han har gjort en fantastisk jobb med å digitaliere elle filmene han har produsert.

Noen av filmene han har lagd har vært Tater-Kristen, Armfeldts felttog i Nord-Østerdalen 1718-1719, Røros-martn. Det er en fantastisk produksjon som museet nå vil legget ut på DigitaltMuseum slik at folk får se samlingen til Bjørn Nysveen.

Til slutt vil vi takke Bjørn Nysveen for at han har bidratt med denne samlingen av en

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2