Nytt fra Ramsmoen

DSC_0138.JPG

Over hundre år med lokalhistorie

Musea i Nord-Østerdalen har ei nesten komplett samling med Østerdølen og Østlendingen fra 1904 til 2013. Denne samlinga er tilgjengelig for publikum på museumssenteret Ramsmoen.

Østerdølen begynte å komme ut på Tynset i 1904, og gikk etter hvert inn i Østlendingen. Dermed har denne avisa vært til stede i Nord-Østerdalen i over ett hundre år. Gjennom sin dekking av lokale saker, og med annonser fra lokale virksomheter, vil eldre aviser inneholde mye lokalhistorie.

Musea i Nord-Østerdalen har innbundne årganger av Østerdølen og Østlendingen fra hele denne perioden. Dessverre mangler fem årganger: 1909, 1916, 1922, 1930 og 1931. Østlendingensamlinga har vært brukt en god del både av museumssenterets ansatte og av besøkende. Gamle aviser er delvis skanna og gjort digitalt tilgjengelig av Nasjonalbiblioteket, men dette gjelder foreløpig ikke Østerdølen/Østlendingen.

Vi ønsker at denne lokalhistoriske kilden skal være tilgjengelig for publikum. Men gammelt avispapir er temmelig skrøpelig, og særlig de eldre årgangene er avhengig av pen behandling. Vi kan ikke ta kopier på kopimaskin av avissider eller avisartikler, men ønsker du kopier så oppfordrer vi deg til å ta med et digitalt kamera (mobiltelefon gjør også nytta). Et digitalt bilde er en fullgod kopi, og du kan oppbevare den digitalt eller skrive den ut etterpå.

Østlendingensamlinga er tilgjengelig for besøkende i museets åpningstider, men ta gjerne kontakt på forhånd og gjør ei avtale. Vi har publikumsarbeidsplasser både i hovedbygninga Stallen, og i Nystua, der Østlendingensamlinga er oppstilt.